életmód állatnevek állatok névadás láma újszülött állat Mandula állatgondozás állatápolás

Mandula néhány napja született egy dél-alföldi városban.

Nevét szeme s részben foltjai után kapta. Kitalálósdi helyett eláruljuk: ő egy lámafiú.

Az anyja egyelőre nem engedi magához szegénykét, így Mandulát gazdái táplálják cumiból. A hideg miatt be kellett költöztetniük magukhoz a házba, már csak azért is, mert újszülötti bélgyulladást kapott.

Szurkoljunk Mandulának a következő hetekre, hogy betegségén túlesve, egészségesen, a lámamama gondoskodása és táplálása által megerősödve csodálkozhasson rá élete első telére, s bolondozhasson a szállingózó hópelyhekkel!


életmód állatnevek állatok névadás láma újszülött állat Mandula állatgondozás állatápolás

A láma szelíd, sőt, kifejezetten barátságos, intelligens állat, nagyon könnyen megszokja az embereket. Sokkal érdeklődőbb pl. egy lónál, ám legalább olyan jól tanítható, sokoldalú. A lámák mindent megfigyelnek, ami felkelti érdeklődésüket. Nagyon jól akklimatizálódnak (Dél-Amerika hegységeiben őshonosak), a hideg sem zavarja őket. Nem túl kényesek, így különleges étrendet vagy bánásmódot sem igényelnek. Helyigényük viszont nagy, és a velük való foglalkozásra is szükség van. Valóban szoktak köpködni, ám csak akkor, ha mérgesek (öntudatos fajta). Ezzel leginkább a környezetükben lévő más állatokat riasztják el vagy utasítják rendre.